Jak wybrać wysokiej jakości futro?
We współczesnym świecie odzież futrzana zajmuje szczególne miejsce w szafach zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Futro stało się jednym z kluczowych elementów trendów w modzie ostatnich lat. Szczególną popularność zyskały nowoczesne modele odzieży wierzchniej, a wszystko to ze względu na ich wyjątkową praktyczność, funkcjonalność, a także oryginalność materiału i jego nierzeczywistą różnorodność.
Jeśli zdecydujesz się na wysokiej jakości produkt futrzany, najpierw musisz wziąć pod uwagę wszystkie porady profesjonalistów, aby zakup przyniósł Ci radość. Najważniejsze z nich to parametry takie jak: rodzaj futra; długość i rozmiar produktu; styl i krój; cel (na uroczyste wyjście, do noszenia na co dzień, w sportowym stylu itp.).
Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że wysokiej jakości futro nie kruszy się i nie plami skóry i rąk; podczas głaskania wilgotną lub lekko mokrą ręką - w kierunku wzrostu włosa i odwrotnie - na dłoniach nie powinno być włosów; przy ostrym ściśnięciu rąbka lub rękawa futro nie powinno „szeleścić ani chrupać”, powinno być „ciche”.
Podszewka dobrze ubranego futra nie jest przyszyta do rąbka produktu (zwróć na to szczególną uwagę! w ten sposób możesz ocenić integralność i jakość skór); wszystkie szwy muszą być szczelne i jednocześnie gładkie w dotyku; zwróć uwagę na to, aby kolor futra i podszewki harmonijnie współgrały, futro powinno być przyjemne nie tylko w noszeniu, ale i zdejmowaniu.
Oprócz wszystkich powyższych, ważne jest, aby zrozumieć, że futra różnią się między sobą właściwościami oszczędzania ciepła, a także odpornością na zużycie i żywotnością.
Statystyki uparcie mówią, że futra ze skór wydr i fok służą najwięcej (20 sezonów), a ulubione futra z norek i astrachań to dokładnie o połowę mniej (10 sezonów), futra z lisa polarnego, kożucha i lisa doskonale wytrzymują od 7 do 8 sezonów. Za najdelikatniejsze uważane są futra z futra wiewiórki, nutrii, pałatki i piżmaka (4 sezony), a najmniej szynszyli i królika (2-3 lata).